Δραστηριότητες SNFCC


Η Αναγέννηση & Πρόοδος είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων μαζικής συμμετοχής για παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών με την συνεργασία έμπειρων επιστημόνων σε καθημερινή βάση στους χώρους του Πάρκου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των προγραμμάτων της Αναγέννηση & Πρόοδος, υλοποιούνται από ειδικά καταρτισμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και υπό την επιστημονική επίβλεψη και τη συνεργασία της Ά Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις δράσεις και το πρόγραμμα στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ.

Αναλυτικό Πρόγραμμα
Εβδομαδιαίες Δραστηριότητες:

Καθηγητής φυσικής αγωγής με προπονητική εμπειρία βρίσκεται στους χώρους των υπαίθριων οργάνων καθημερινά από τις 06:30 έως τις 09:00, και από τις 18:30 έως τις 21:30. Οι ασκούμενοι που ενδιαφέρονται μπορούν να λάβουν συμβουλές και καλές πρακτικές και να ενταχθούν στο πρόγραμμα αξιολόγησης της φυσικής τους κατάστασης. Στην συνέχεια με την βοήθεια του προπονητή θα σχεδιαστεί εξατομικευμένο προπονητικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση, ασκησιολόγιο ευλυγισίας και αποθεραπείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ενήλικα που επιδιώκει να βελτιώσει την υγεία και ευεξία του μέσω άθλησης.

Aπευθύνεται σε όλους τους ενήλικες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την καρδιο-αναπνευστική τους αντοχή αλλά και να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Το πρόγραμμα καθοδηγείται από πεπειραμένο καθηγητή φυσικής αγωγής με αγωνιστική εμπειρία και στηρίζεται σε επιστημονική προπόνηση λαμβάνοντας υπόψιν της φυσιολογικές παραμέτρους των αθλουμένων, με στόχο την βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής αντοχής σε ένα φιλικό κοινωνικό περιβάλλον με κοινά ενδιαφέροντα “το τρέξιμο”.

Προγράμματα άσκησης που δίνουν έμφαση στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος βοηθώντας στη βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης, στη μείωση των συμπτωμάτων της κόπωσης και στην αποβολή του στρες.

Τα μαθήματα δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν τη σχέση της ενέργειας με την ισορροπία του σώματος, του νού και του συναισθήματος με ήπιες πρακτικές που περιλαμβάνουν αναπνοές, στάσεις και χαλάρωση.

Τα μαθήματα έχουν παιδοκεντρική προσέγγιση και με εργαλείο το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, την αναπνοή τους και τις σκέψεις τους, ενώ παράλληλα δυναμώνουν, βελτιώνουν την ευλυγισία τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση.

Παραδοσιακό Παιχνίδι – Θεατρική & μουσικοκινητική αγωγή. Μια σύγχρονη και διασκεδαστική αναβίωση των κοινωνικών παιχνιδιών που ενθουσιάζουν ακόμα τα παιδιά. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που διασκεδάζουν. Οι μεγαλύτεροι θα ανακαλέσουν μνήμες από την παιδική ηλικία, μετατρέποντας αυτή τη δραστηριότητα σε μια διαχρονική συνάντηση ουσιαστικής παιδείας.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση των παιδιών σε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο περιβάλλον, προάγοντας την ιδέα των κινητικών, παιδαγωγικών και μαθησιακών θεμάτων αγκαλιάζοντας εξίσου τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες κινητικές και μαθησιακές δυσκολίες.

Για παιδιά 5-8 ετών και 9-12 ετών. Τα παιδιά μαθαίνουν τα αγωνίσματα του στίβου με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο, ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες ικανότητες τους.

Για μαθητές Δημοτικών σχολείων 6-12 ετών. Οι μαθητές διδάσκονται την ορθή εκτέλεση βασικών μετακινήσεων και θέσεων του σώματος με εκπαιδευτικά μέσα το βάδισμα, το τρέξιμο, τα άλματα, τις κυβιστήσεις, την κατακόρυφη στήριξη, και τα ημικαθίσματα. Πραγματοποιείται μύηση στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά επιλεγμένων αθλημάτων και εξοικείωση με τις επιδόσεις. Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώνονται για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους και υποβάλλονται σε αξιολόγηση σύστασης σώματος.

Τα παιδιά μαθαίνουν σταθερή κωπηλασία σε ευθεία πλεύση βασισμένη στο περιεχόμενο και τη δομή της Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ. Η επαφή με το υδάτινο στοιχείο στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για να ξεφύγουν από την ρουτίνα και την καθημερινότητα της πόλης.

Δραστηριότητες Μαζικού Αθλητισμού:

Βιωματικό ομαδικό παιχνίδι για ενήλικες σε συνδυασμό με τρέξιμο. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν 8-Ολυμπιακά αθλήματα, περνώντας από 8-διαδραστικούς σταθμούς. Στόχος του παιχνιδιού, μέσα από τη δραστηριότητα να αναπτυχθεί η γνώση για τα Ολυμπιακά αθλήματα αλλά και η επαφή με το πάρκο ΙΣΝ. Συμμετοχές: Συνολικά 100 άτομα. Ομαδική δραστηριότητα με μέγιστο αριθμό: 4 ατόμων ανά ομάδα.

Βιωματικό παιχνίδι για ομάδες παιδιών σε συνδυασμό με τρέξιμο, ίδιας περιγραφής με ανωτέρω. Tα παιδιά συνοδεύονται από εμψυχωτές γυμναστές οι οποίοι βοηθούν στο παιχνίδι και παρακινούν τα παιδιά να διαγωνιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Οι γρίφοι και οι χάρτες που δίνονται έχουν βαθμό δυσκολίας σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών. Διάρκεια περίπου 1 ώρα. Συμμετοχές: Συνολικά 100 άτομα. Ομαδική δραστηριότητα με μέγιστο αριθμό: 4 ατόμων ανά ομάδα.

Δίαθλο με κωπηλασία στο κανάλι και αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων. Αγώνας cross country (ανώμαλος δρόμος σε διάφορα terrain) μέσα στο πάρκο και στη συνέχεια κωπηλασία 800 μέτρα με kayak στο κανάλι του πάρκου. Σκοπός του αγώνα είναι η ευγενής άμιλλα συνδυάζοντας αθλήματα που ενεργοποιούν καρδιοαναπνευστικά και μυοδυναμικά όλο το σώμα. Συμμετοχές: Συνολικά 80 άτομα. Ατομική Δραστηριότητα.

Τρίαθλον 4χλμ. τρέξιμο, 800μέτρα κουπί με kayak στο κανάλι και επαναλαμβανόμενο τρέξιμο σε σκάλες. Συνδυασμός cross country run, κωπηλασίας, επαναλαμβανόμενης ανάβασης σκαλοπατιών. Σκοπός του αγώνα είναι, ο συνδυασμός έντονων και εναλλασσόμενων προσπαθειών που ενεργοποιούν όλο το σώμα, επιδιώκοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Συμμετοχές: Συνολικά 80 άτομα (max). Ομαδική δραστηριότητα με μέγιστο αριθμό: 2 άτομα ανά ομάδα.

Συμμετοχή 300 γυναίκες / Πάρκο + Δημόσιος Δρόμος. Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που αφορούν την γυναίκα. Μετά το τέλος των εξετάσεων διεξήχθη αγώνας τρεξίματος 5 χιλιομέτρων και βαδίσματος 2 χιλιομέτρων μέσα στο Πάρκο.

Συμμετοχή 300 ενήλικες Τρέξιμο 2 χιλιομέτρων προς τα πίσω σε επίπεδη διαδρομή γύρω από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Οι συμμετέχοντες καίνε περισσότερες θερμίδες, βελτιώνουν την ισορροπία τους γυμνάζοντας διαφορετικά τους μυς.

Συμμετοχή 200 άτομα Αγώνας για όλη την οικογένεια με σκοπό την προαγωγή της σωματικής & ψυχικής υγείας – ευεξίας. Ο σκοπός των δραστηριοτήτων αυτών είναι να ενεργοποιήσουν το νευρομυϊκό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα των αγωνιζόμενων έτσι ώστε να προσφέρουν εκγύμναση σε όλο το σώμα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούν και διασκεδάζουν το μυαλό.

Συμμετοχή 300 παιδιά & 200 ΑΜΕΑ. Ενας αγώνας χαράς για όλα τα παιδιά που προσφέρει τη δυνατότητα του εύ αγωνίζεσθαι μέσα από μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Συμμετοχή 300 άντρες / Πάρκο + Δημόσιος Δρόμος. Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που αφορούν άνεργους και πολύτεκνους άνδρες. Μετά το τέλος των εξετάσεων θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων.

Συμμετοχή 300 Παιδιά Ευχάριστη συνάντηση παιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δίνοντας έμφαση στα στοιχεία της συνεργασίας, της διέγερσης των αισθήσεων, του προσανατολισμού, στην αντίληψη, στην οπτική μνήμη και στην λήψη αποφάσεων μέσα από την σωματική κίνηση, ενισχύοντας την ψυχική και σωματική ευεξία.

Στην αλλαγή του έτους. Συμμετοχή 1500 άτομα / Πάρκο + Δημόσιος Δρόμος. Αγώνας δρόμου σε εορταστική ατμόσφαιρα αλλάζοντας το νέο χρόνο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.